Overslaan en naar de inhoud gaan
salv
  • Vergaderingen
  • Pers
  • Evenementen
  • Contact
    • medewerkers
    • ligging
    • ik heb een vraag
    • advies vragen
  • Over ons
    • wat doen we?
    • jaarverslag 2021
    • samenstelling SALV
    • werkcommissies SALV
    • samenstelling Technische Werkcommissie Visserij
    • wetgeving
  • Vergaderingen
  • Pers
  • Evenementen
  • Contact
    • medewerkers
    • ligging
    • ik heb een vraag
    • advies vragen
  • Over ons
    • wat doen we?
    • jaarverslag 2021
    • samenstelling SALV
    • werkcommissies SALV
    • samenstelling Technische Werkcommissie Visserij
    • wetgeving
  • landbouw en platteland
  • voedselbeleid
  • milieu
  • natuur
  • overheid
  • ruimtelijke ordening
  • visserij
  • kerncijfers
Voedselbeleid
  1. Home
  2. Voedselbeleid
 
30 september 2022 

Advies vis is Vlaamse kost

De SALV geeft een aanzet voor strategische deals die van belang zijn voor de visserijsector in het kader van het Vlaams voedselbeleid. De adviesraad duidt vijf strategische deals aan die relevant zijn voor de visserijsector. Daarbij gaat het om drie nieuwe deals voor uit die ook breder – met, voor en door andere actoren in het voedselsysteem – kunnen uitgewerkt worden: ruimte op zee verankeren voedingssector als motor van tewerkstelling op toerental houden voedselsoevereiniteit strategisch
 
 
30 september 2020 

SALV en Minaraad buigen zich over actieplan voedselverlies en biomassa(rest)stromen 2021-2025

Het actieplan kan toewerken naar een duurzamer beheer van voedselverlies en biomassa(rest)stromen. Zo appreciëren de SALV en de Minaraad in algemene termen het actieplan dat OVAM heeft opgemaakt. Daarnaast formuleren de raden enkele algemene en specifieke aanbevelingen. Het actieplan heeft een breed en participatief traject afgelegd. De scope van het plan is ruim. Het plan bouwt immers voort op zowel de Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020 als het actieplan duurzaam beheer van biomassa(rest)
 
 
14 juli 2020 

Boer centraal in korte keten

De recente aandacht voor de korte keten was de aanleiding voor de SALV om enkele visies en aanbevelingen te formuleren. Voor de adviesraad vertrekt de korte keten vanuit de land- of tuinbouwer zelf. Dat de boer grotendeels zijn prijs zelf kan bepalen en een groter deel van de marge naar het eigen bedrijf kan halen, zijn de wezenlijke kenmerken van de korte keten. Dit maakt ook dat de korte keten kan bijdragen aan de veerkracht en financiële draagkracht van een land- of tuinbouwbedrijf. Door de
 

Voedselbeleid

Op alle beleidsniveaus hechten beleidsmakers steeds meer belang aan voeding als strategisch beleidsthema. Op Europees niveau geeft de Europese Commissie uitwerking aan voedselbeleid in het kader van de Green Deal. Ook in Vlaanderen wordt een regionaal voedselbeleid uitgewerkt rond een recent goedgekeurde voedselstrategie. Steden en gemeenten geven op lokaal niveau concreet vorm aan een voedselbeleid dat uiteenlopende uitdagingen in het voedselsysteem tegemoet treedt.

De SALV draagt bij aan de totstandkoming van een maatschappelijk gedragen voedselbeleid. De adviesraad is daartoe het geijkte platform, gelet op zijn brede samenstelling van vertegenwoordigers uit de ganse agrovoedingsketen inclusief de consument en het onderzoek. De beleidsthema’s landbouw en voeding houden in grote mate verband met elkaar. Dat verband blijkt ook uit de uiteenlopende beleidsplannen en -kaders op de verschillende beleidsniveaus.

De afgelopen jaren heeft de SALV met diverse adviezen en andere werkzaamheden aan de ontwikkeling van het Vlaamse voedselbeleid bijgedragen. Het advies ‘Hapklare inzichten voor een Vlaams voedselbeleid’, dat de uiteindelijke voedselstrategie duidelijk heeft geïnspireerd, springt hierbij in het oog.  Tal van andere adviezen gingen dieper in op specifieke uitdagingen en kansen in het landbouw- en bredere voedselsysteem, en de (voedsel)beleidsmaatregelen die deze issues vereisen. Op 26 juni 2022 plaatste de SALV tijdens zijn jaarlijks netwerkevent te Leuven de opportuniteiten van (lokaal) voedselbeleid in het voetlicht. In 2023 gaf de Technische Werkcommissie Visserij van de SALV sectoraal invulling aan de Vlaamse voedselstrategie en de voedseldeals in opbouw.

lees meer  

Contact

  • Koen Carels

Publicaties over voedselbeleid

  • Advies vis is Vlaamse kost
  • Advies Actieplan Voedselverlies en Biomassa(rest)stromen
  • Advies de korte keten
  • Advies hapklare inzichten voor een Vlaams voedselbeleid
  • Advies duurzaam gebruik biomassa in bio-economie
5 - 1
alle publicaties

Snel naar

  • Strategische visienota
  • SALV-uitdagingen van nu en straks
Thema's
  • landbouw en platteland
  • voedselbeleid
  • milieu
  • natuur
  • overheid
  • ruimtelijke ordening
  • visserij
  • kerncijfers
 
AnySurfer, Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites Twitter RSS
  • disclaimer
  • privacyverklaring en cookiebeleid
  • cookie-instellingen
  • toegankelijkheid